Merhabalar, uzun bir zaman sonra, bir başka Tübitak destekli projemiz olan Smartmap ile ilgili bir şeyler paylaşalım, bu insanlar burada ne yapıyor? sorusuna bir nebze daha cevap verelim istedik. Smartmap diye bahsettiğimiz işin temelinde iki farklı bölüm var aslında, ilk bölüm diye nitelendirdiğimiz kısımda ilana uygun olan adaylar ve adaya uygun olan ilanları bulup eşleştiriyor, ikinci bölümde ise sektörlerin bölgesel olarak yönelimlerini inceliyoruz.
Başvurular gelsin, gerisini biz hallederiz!
Kariyer.net üzerinde verilen ilanlara yüzlerce hatta binlerce başvuru geldiğini hepimiz görüyoruz. Bu duruma, hem aday hem de işveren tarafından bakmak gerekir. O iş için bire bir uygun olduğunu düşünen adaylar gözüyle baktığımız zaman, acaba binlerce kişi arasından beni bulmak için nasıl bir yol izliyorlar? Gerçekten doğru bir şekilde eleme yapıp bana ulaşabilecekler mi? gibi bir takım endişe içeren sorular, tam ters açıdan ilanı veren taraftan baktığımız zaman da, sadece bir-birkaç kişi işe alacağım, bu adayları doğru bir şekilde filtreleyip bana en uygun olanları bulabilir miyim? Daha iyi olan adayları gözden kaçırır mıyım? gibi ciddi zaman kaybı ve yine endişe içeren sorular karşımıza çıkmaktadır... İki tarafın da endişelerine son vermek adına girdiğimiz bu yolda, geldiğimiz noktada bazı programlar ve algoritmalar kullanarak(C#, SQL, Makine Öğrenmesi, Kümeleme Algoritmaları vb.) tam olarak şunu yapıyoruz, adaylar ilana başvuru yaptıkları zaman, onların o ilan için uygunluğunu belirliyoruz. Adayın özellikleri ilana uygun çıkarsa bunu tam ters açıdan da doğrulamak adına bu sefer de ilanın beklentileri adaya uygun mu diye bakıyoruz. Çift taraflı bir uygunluk elde ettiğimiz takdirde bu adayları uygun olarak işaretliyoruz. Tabi burada şöyle bir sıkıntı olabiliyor, genelde çoğu insan cv' sine uygun ilanlara başvuru yaptığı için bir ilana başvuru sayısı 2000 ise 1000 tanesini de uygun olarak gösterdiğimiz oluyor, burada da başka bir güzel kısım devreye giriyor ki o da; adayların uygunluğunu belirlerken bir de puan veriyoruz, öneri sisteminin çok fazla sayıda insan önerdiği durumlarda puanlarına bakarak en uygun adaydan en düşüğe doğru bir sıralama ile bütün kaygılara son veriyoruz.
Özetlemek gerekirse, aday olarak yapılması gereken, doğru, dolu bir cv hazırlamak ve başvuru yapmak, işveren olarak yapılması gereken de aranılan adayda istenilen özellikleri ne eksik ne fazla, net bir şekilde ifade etmek. Adaylar ve işverenler üzerilerine düşeni yaptıktan sonra, sadece arkalarına yaslanıp, çaylarını(çay olmak zorunda değil bu kısıma takılmayalım lütfen) yudumlayarak sonuçları izleyebilir=)
Bu işlemi şu an için başvuru yapılan ilanlar üzerinden yapıyoruz, bir sonraki adımda başvuru koşulu aramadan, aktif cv' ye sahip olan adaylar için de yapıyor olabiliriz, olabilir, neden olmasın=)
Hangi sektörde çalışmalı?
İkinci bölüm olarak nitelendirdiğimiz kısımda ise bölgelere göre işgücü tahmini yapıyoruz. Aslında burası için de değişik bir isim bulup, açıklama kısmını biraz daha uzatmamız gerekebilirdi ama maalesef ki adı üzerinde olduğu için bu kısmı biraz kısa keseceğim=)
Hani hep şu tarz muhabbetler olur ya aileler arasında, çocuğun üniversiteye gitme zamanı geldi, hangi bölümü okuyacak bu çocuk? Şu bölümü okusa işsiz mi kalır, bu bölümü okusa davulcuya mı kaçar.. vb. İşte tam da bu gibi sorulara cevap olması adına giriştiğimiz bu kısımda çeşitli istatistiksel yöntemler kullanarak, bölgesel bazda işgücünün hangi sektörlerden hangi sektörlere kaydığına bakıyor ve gelecek yıllar için hangi sektörlerin düşüşte, hangilerinin yükselişte oldukları konusunda tahminlerde bulunuyoruz.
Bunun doğruluğu, gelişen teknolojik durumlara göre de değişkenlik gösterebileceği için bugün itibariyle doğru mu yoksa yanlış mı tahmin ettiğimizi tam olarak söyleyemiyor olsak da önümüzdeki 3-5 yıl için çok da fazla yanılmayacağımızı düşünüyoruz.
İlk yaptığımız kısıma göre belki bir tık daha kolay bir işlem olarak görünse de faydası açısından bakıldığı zaman çok da hafife alınmayacak bir iş olduğuna inanıyoruz.
Vee kapanış =)
Bu konu ile ilgili gerekli geliştirme ve testlerimiz devam ettiği için şimdilik fotoğraf paylaşamıyor ve bunun paralelinde çok teknik detaylara da giremiyoruz, projenin bitiş zamanı ile birlikte ilgili fotoğraflar ve teknik kısımla karşınızda oluyor olacağız. =)
Şuraya bir de teşekkür bırakalım..
Mühendislik adına yaptığımız her işi bir gün mükemmel bile yapsak, biz biliyoruz ki kullandığımız verilerin uzman gözüyle bir yorumu olmadığı müddetçe sadece veriden ibaret oluyor. Tam da bu noktada yanımızda olan, her zaman da olacağına inandığımız(tekrar yardımına ihtiyaç duyarsak diye yolunu yaptım=)) Kıdemli İnsan Kaynakları Uzmanı' mız Nilay ÇAYIR' a teşekkür ederiz.