2017 Ekim ayı, yaptığımız çalışmaların meyvelerini görmek adına bizim için çok verimli geçen bir ay oldu. Bu ay içerisinde 2 haftada 2 ayrı konferansta, kabul almış bildirilerimizi sunduk. Önce UBMK 2017'de bir süredir Kariyer.net'in bir çok yerinde görmeye başladığınız ilan öneri sistemimizi anlattık. Ardından da geliştirdiğimiz anlık veri görselleştirme uygulamamızı anlattığımız bildirimizi Tübitak Bilgem B3S 2017'de sunduk. Şansımıza iki seferde de Antalya'da hava epey güzeldi :). Neler yaşadık, neler anlattık biraz bahsedelim istedik.
UBMK 2017 - 05-08 Ekim Antalya
Kariyer.net sahip olduğu büyük veri ile sürekli değişen ilan ve aday ekosistemine uyum sağlayabilen, kullanıcılara her yeni hareketiyle beraber değişen öneriler getirebildiğimiz projemizi anlattık. Bahçeşehir üniversitesinden hocamız Yrd. Doç. Dr. Tevfik Aytekin danışmanlığıyla geliştirdiğimiz davranış bazlı öneri sistemimiz, bu sene içerisinde Tübitak Teydep desteği de almıştı. Bildirimizde, hangi öneri sistemini seçeceğimize nasıl karar verdik, nasıl bir veri seti üzerinde çalışıyoruz, başarı ölçme methodlarımız nelerdir, bunlardan bahsettik. Uygulumayı Kariyer.net sistemine entegre ettiğimiz yerlerde ölçtüğümüz farklı başarı oranları ve sebepleri üzerine konuştuk. Elde ettiğimiz sonuçları ve gelecek çalışmalarımızı sunumu izlemeye gelen çoğunluğu akademisyen olan insanlarla tartışma fırsatı bulduk.
Sunumumuzu projeyi gerçekleştiren ekip adına Neşe Kahyalar yaptı. Güzel sorular aldık. Bir kısmı üzerine şimdiden çalışmaya başladık diyebiliriz. Yaptığımız sunuma yan tarafta göz atabilirsiniz.
Genel olarak, uğraştığımız konular üzerinde çalışması bulunan bir çok akademisyen ve endüstriden insanla bir arada olmak ve tanışmak fırsatı yakalamak adına bizim için çok verimli geçen bir konferans süreci oldu. Neredeyse ülkemizin tüm bilgisayar mühendisliği bölüm başkanlarıyla da beraber olabilmek ve ülkemizin bu alandaki eğitim vaziyetini konuşmak oldukça önemliydi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bir sonraki UBMK, Saraybosna'da düzenlenecek. Biz de orada olarak hem yaptığımız yeni projelerden ve elde ettiğimiz neticelerden bahsetmek hem de bu alandaki çok değerli hocalarımız ve akademisyenlerle beraber olma şansını tekrar yakalamak istiyoruz. 2018'de Saraybosna'da görüşmek üzere :)
B3S 2017 - 19-20 Ekim Antalya
Bir süre önce geliştirdiğimiz, büyük veri işleme ve görselleştirme projemiz Canlı Başvuru Haritası'nın kabul alan bildirisini Tübitak Bilgem'in 1. sini düzenlediği konferansta sunduk.
Biraz BİLGEM ve B3LAB'den bahsedelim. Bulut Bilişim alanında dünyadaki gelişmeler ışığında ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda 2013 yılında TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri enstitüsü öncülüğünde ve T.C. Kalkınma Bakanlığı Yatırım Programı desteğiyle yürütülen “Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı” (B3LAB) projesi ile Bulut Bilişim ve Büyük Veri konularında altyapıların kurulacağı bir araştırma laboratuvarı oluşturulmaktadır. Bulut Bilişim ve Büyük Veri teknolojileri giderek yaygınlaşan çevrim içi hizmetlerin merkezileştirilerek iş gücü ve maliyet verimliliğini sağlamakta, çoklu kaynaklardan üretilen ve devasa boyutlara ulaşan veri miktarlarının üstesinden gelmektedir.
Türkiye'de Bulut Bilişim ve Büyük Veri konularında bilimsel araştırmalar yapan ve/veya profesyonel çözümler üreten tarafları bir araya getirmek ve ulusal bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla TÜBİTAK BİLGEM BTE tarafından düzenlenen bu ilk konferansla beraber hem Tübitak Bilgem tarafında, hem akademide hem de endüstride bu alanda yapılan çalışmaları dinleme ve tartışma şansımız oldu. Oldukça başarılı gerçekleştirilen bu güzel organizasyonda bulunmaktan ve kabul almış bildirimizi sunmaktan büyük zevk aldık.
Sunduğumuz bildiride anlatılan çalışma özetle, Kariyer.net’in tüm başvuru hareketlerinin anlık olarak bir Türkiye Haritası üzerinde gösterimidir. Her bir başvurunun şehri ve başvuruların hangi şehirden hangi şehre yapıldığı canlı olarak anlatıyoruz. Bununla beraber uygulama kullanıldığı süre boyunca gelen tüm başvuruların cinsiyet, sektör, yaş, çalışma durumu ve başvuruların hangi kaynaktan geldiği (masaüstü bilgisayar ya da mobil cihazlar) bilgileri sürekli güncellenir şekilde son kullanıcıya gösteriyoruz. Uygulamanın çalışma anına ait bir görüntüyü aşağıda bulabilirsiniz.
Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye'nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle aday ve işverenleri internet ortamında bir araya getirmektedir. Türkiye’nin her şehrinden, binlerce farklı iş kolunda çalışan milyonlarca insanın iş arayışına her an imkan sağlamaktadır. Günlük ortalama 300.000 başvuru alan Kariyer.net, Türkiye’nin istihdamına ayna tutabilecek veriye sahiptir. Başvuruların şehir, cinsiyet, sektör gibi kırımlımlara göre canlı takip edilebilmesi, bununla beraber yaşanılan şehir ile başvurulan şehir farklarının anlık olarak izlenebilmesi, Türkiye’nin aktif iş arayışı portresini ve hatta muhtemel iş göçü potansiyelini ortaya koymaktadır.
Bu çalışmamızı, yüz binlerce insanın kariyer hayallerini canlı olarak izlemek şeklinde yorumluyoruz, siz ne dersiniz?
Gerçekleştirdiğimiz sunumumuzu aşağıda bulabilirsiniz: