IT Sektöründeki Yeteneklerin Yıllara Göre Değişimi



Merhaba. Kariyer.net endeks verilerine göre eylül ayında en çok iş ilanı yayınlanan sektör, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %26 artış gösteren “Bilişim sektörü” oldu. İncelemek isterseniz şöyle buyrun. Bilişim sektörü yıllardır hep artış trendinde ve geçtiğimiz ay da artışta zirveyi gördü. Bu veriyi akşam vakti okurken aklıma takıldı. Kendime peki "işverenler hangi becerileri arıyor?" diye sorarken buldum. Hali hazırda uyku tutmamışken bu bilgiyi çıkarıp soruma cevap bulabilirim diye düşündüm ve akşam 11 de başladığım maceramı sabah gün ağarırken bu blog yazısına dönüştürmeyi başardım. Hani siz de merak edersiniz belki diye.. Son olarak sayfanın en altında yer alan interaktif grafikle istediğiniz yeteneklerin 5 er yıl arayla nereye geldiklerini görebilirsiniz.

5 Yıl Arayla Top 10 Yetenekler

İlk önce 2009'dan bu yana 5'er sene aralıkla en çok aranan yeteneklere bakalım. Listenin değişmezleri sql ve html. Sanırım tam olarak şu an yaptığım şey :). Yani veriyi sorgulayabilmek, ortaya çıkarabilmek ve sonrasında da html-css-javascript ile herkesin anlayabileceği bir hale dönüştürmek. Yazılım uzmanından, veri bilimciye beni götüren de tam olarak buydu.. Diğer bir dikkat çekici nokta, oracle ve photoshop'un diğer yetkinliklere göre aşağılara inmeye başlaması.

2009 Yılı 2014 Yılı 2019 Yılı (Ekim Sonu)
  1. Sql
  2. Oracle
  3. Java
  4. Network
  5. Html
  6. Photoshop
  7. C
  8. Css
  9. Javascript
  10. Linux
  1. Sql
  2. Html
  3. Css
  4. Javascript
  5. Network
  6. C
  7. Java
  8. Photoshop
  9. Oracle
  10. Jquery
  1. Sql
  2. Html
  3. Javascript
  4. Css
  5. C
  6. Network
  7. Java
  8. Mvc
  9. Jquery
  10. Git

Ne Değişti?..

Yine 5 yıllık perspektifimizi koruyarak gidiyorum ve şu soruyu soruyorum 2019 da çokca aranmaya başlayan ama 2014 neredeyse hiç olmayan yetenekler nelerdi? Hatta biraz daha açıp 2009 dan 2019 a değişenler. Bu kritik bir soru. Gidişatın nereye doğru olduğu konusunda oldukça aydınlatıcı. Özellikle 2009 da olmayan ama 2019'a gelindiğinde aranan yeteneklere bakınca oldukça baskın bir şekilde ön yüz geliştirme yeteneklerinin ön plana çıktığını rahatça söyleyebiliyoruz (bir zamanların Flash'ı, Silverlight'ı neredesiniz :)). Aynı şekilde verinin hacminin ve öneminin çok artması nosql çözümlerin oldukça yukarılara çıkmasına sebep olmuş ve tabi listede yavaş yavaş yukarıları zorlayan makine öğrenmesi-ai gözünüzden kaçmasın

Açıkcası benim için oldukça öğretici ve şaşırtıcı bir liste oldu. Biraz da hüzünlendim kendi adıma. Çünkü listede son yıllara damga vuran bu yeteneklerin önemli bir kısmını sadece duydum, hiç oturupta incelememişim. Buradan aynı zamanda bu IT dünyasının en büyük avantajı ve aynı zamanda dezavantajı olan konuyu bir kez daha hatırladım. Bir makine veya inşaat mühendisliklerindeki tecrübeye birikime göre çok farklı bir dinamiğe sahip bu dünya. Yıllarınızı verdiğiniz bir teknoloji artık aranmaz olmuş ve henüz 2 yıllık tecrübeye sahip biri 2 yıldır henüz var olan teknolojilere hakimse, üzgünüm aranan kişi o olacak. Elbette birikim deneyim önemli ama bu dünyada hayatta kalmak için kendini sürekli geliştirmek belki başka hiç bir meslekte bu kadar önemli değil.. Bir kez daha anlamış oldum. Bu çok hızlı yükselebilmeyi ve çok hızlı geri kalmayı beraberinde getiriyor. Avantaja çevirebilmenizi umarım..

2019 Yılında Çokca Görülen, 2009'da Esamesi Okunmayanlar 2019 Yılında Sık Rastlanan, 2014'te Pek Aranmayan
  1. Angular.js
  2. Bootstrap
  3. React.js
  4. Cloud
  5. Ios
  6. Nosql
  7. Web api
  8. Redis
  9. Mongodb
  10. Devops
  11. Sass
  12. jenkins
  13. Azure
  14. Node.js
  15. Typescript
  16. Laravel
  17. Aws
  18. Elasticsearch
  19. Vue.js
  20. Machine learning
  1. Vue.js
  2. React.js
  3. Webpack
  4. Gulp
  5. Redux
  6. Npm
  7. Idp
  8. Postman
  9. Openlayers
  10. Advanced analytics
  11. Software development methodology
  12. Cucumber
  13. Video editing
  14. Yaml
  15. Apache spark
  16. Qliksense
  17. Adobe creative cloud
  18. Ott
  19. Dynatrace
  20. Unreal Engine

Biraz daha yakınlaşalım. Son 3 yılda değişenler..

Listeyi biraz daha daraltmak ve son 3 yıla bakmak istiyorum. Buna göre son 3 yılda en çok artan ve en çok azalan yeteneklere bakalım. Azalan listenin 2.'si jquery ui son 3 yılda yaklaşık %75 azalmış. Tabi azalanlar listesindeki bazı yetenekleri, ismi artık farklı anılıyor olarak algılamak da mümkün.

En çok artış gösterenler En çok azalanlar
  1. Vue.js
  2. Redux
  3. Smartphones
  4. Webpack
  5. React.js
  6. Sophos
  7. Video editing
  8. Opc
  9. Natural language processing
  10. Test methods
  11. Numpy
  12. Bmc
  13. Typescript
  14. Dynatrace
  15. Adobe premiere
  16. Coldfusion
  17. Qlik
  18. Ewm
  19. Postman
  20. Apache kafka
  1. Sap project management
  2. Jquery ui
  3. Xsl
  4. Emc vnx
  5. Jncia
  6. Google webmaster tools
  7. Play framework
  8. Digital photography
  9. Aeronautics
  10. Adobe fireworks
  11. Blackberry
  12. Tacacs
  13. Data marts
  14. Cca
  15. Fireeye
  16. Sphinx
  17. Pcr
  18. Machine vision
  19. Vtl
  20. Ldp

Son 5 yılda neredeyse hiç kalmayanlar..

Bu listede sevindiğim 2 madde var :). Biri internet explorer.. Diğeri de z/os. Sevgili eşim 2 sene önce bu durumu görüp alanını değiştirmişti. Kendisini ön görüsünden dolayı tebrik etmek isterim :)

  1. Lotus
  2. Sap Ecc
  3. Tmg
  4. Dojo
  5. Threadx
  6. Jon
  7. z/os
  8. Clojure
  9. Internet explorer

Bonus: Programlama Teknolojileri 2019

Bir de yine meraktan işte 31 ekim itibariyle programlama dili/scripti olan belli başlı yeteneklerin ilan metinlerindeki geçme sayılarına baktım. En çok görülen değeri 100'a eşitleyip, diğerlerini ona göre oranladım. C# ın Java nın gerisinde olması hüzünlendirdi :)

Hepsini Görelim

Ben kurcalamak istiyorum diyorsanız da aşağıya bir şeyler hazırladım. İster aratarak, ister rastgele getir diyerek sorgulayabilirsiniz. Bazı yetenekler farklı şekilde yazılmalarından dolayı, örn: vue.js - vuejs, iki ayrı şey olarak gözükebilir şimdilik mazur görün. Zaman bulunca bu tarz verileri gruplayacağım. Önemli olan yıllardaki değişimi görmek olduğu için en çok görülen yıldaki değeri 10'a eşitleyip, diğerlerini ona göre oranladım.

İstediğiniz bir yetenek adını girin:
Rastgele Getir

Son sözler

Yine bir soruyla başlayan ve bir geceme mâl olan bir çalışmanın sonuna geldik. Saat şu an 05.00. Benim için oldukça öğretici bir çalışma oldu. 1 ay içinde okunup, denenecekler listemi iyice kabartmış oldum. Umarım sizler de faydasını görürsünüz.